Urban Mining is een term bedacht om in de context van de circulaire economie, te beschrijven dat er in bewoond gebied veel metaal voorkomt dat niet of nauwelijks hergebruikt wordt voor de maakindustrie.
Recycling requires significantly less energy per kilogramme of metal produced than primary production, and also decreases the overall local impact of mining. Recycling also slows down the need for exploiting low-grade ores-a more energy-intensive process that is likely to become more common as demand grows and can help ward off future scarcity of certain commonly used precious metals.
UN Environment
Dit is in het kort hoe de lineaire (huidige) economie werkt: maken – gebruiken – weggooien. Dit kan niet oneindig zo doorgaan, de voorraden van de aarde zijn beperkt. De gedachten van de circulaire economie bieden hier het antwoord. Metalen die al eens uit de aarde zijn gewonnen, kunnen we steeds beter terug winnen uit producten en zo opnieuw in andere producten gebruiken. Bekijk voor meer informatie eens deze film: https://youtu.be/sx_HCys32xo
Zoals uit het filmpje blijkt zijn er al bedrijven bezig met het terugwinnen van metalen zoals goud, die veel geld opleveren. Wij focussen ons op minder kostbaar metaal, welke alleen in kwantiteit lucratief is. We richten ons op huishoudens, omdat deze “mijn” voor het metaal in kabels lastig winstgevend te maken is. De kabels liggen namelijk verspreid over veel adressen en we hebben veel kabels nodig om een kilo koper te produceren.
Er ligt wel degelijk een business case onder. Wereldwijd wordt door wetenschappers onderzocht hoeveel van bepaalde metalen in voorraad is. Daarmee bedoelen ze, hoeveel metaal in gebruik is, bijvoorbeeld in huizen, auto’s en steeds vaker in elektronische apparaten. In de VS is in 1960 voor het eerst gemeten. Toen was de hoeveelheid koper per capita 164 kilo. In 2003 was dat al 175. Dat zijn gemiddelden voor een groot land. Als je kijkt naar de hoeveelheid koper in het centrum van Sidney in 2002, was dat 605 kilo! We verzamelen dus voldoende koper dat onder andere door onze stichting gerecycled kan worden! Meer lezen hierover kan bij UN Environment (pdf artikel in het Engels) Voor Nederland en België zijn weinig cijfers bekend. Door nieuwe richtlijnen van de EU zijn lidstaten nu verplicht te registreren hoeveel ze van verschillende metalen recyclen, daar gaan wij natuurlijk ook bij helpen. Doe je mee? Doneer nu je kabels